Конституційний референдум

Референдум щодо змін до Конституції України зможе зняти градус суспільної напруги, проте результат його може бути непередбачуваним.

Ідея А.Яценюка щодо проведення всенародного референдуму дозволяє зняти суспільну напругу, яка виникла у результаті неоднозначного сприйняття українським суспільством - змін до Основного закону країни.

Саме збереження спокою в середині країни де точиться війна є одним з основних завдань розумних очільників. Тому така ініціатива, однозначно, хороша, бо дозволяє впливати народним масам на політичні процеси у країні чим автоматично знімає їх обурення та дозволяє почуватись господарями своєї країни. У іншому випадку, народні маси почувають себе маргіналами, що можуть кидатись у крайнощі.

Проте результат цього референдуму може виявитись несподіванкою для самого суспільства. Усе залежить від кількох факторів:

1) Активність громадян.

Чим вища явка громадян - тим краще для суспільства.Кожен повинен усвідомлювати, що вирішується доля країни, а тому не потрібно доручати свій вибір іншим людям, що можуть  торгувати своїм голосом.

Чим більша явка громадян на референдумі - тим важче спотворити його результати.

Тому на результат референдуму має значний вплив явка громадян, а також певний віковий контингент та політична свідомість людей.

2) Наявність об'єктивної інформації.

Поки-що в Україні відбувається популіський двобій " Перемоги" і " Зради". Вкрай мало об'єктивної інформації щодо запропонованих змін до Конституції країни. Значній частині населення важко зорієнтуватись де є позитив, а де загроза, адже одні й тіж самі положення по-різному коментують експерти та політики.

3) Патерналіська свідомість частини населення.

Від того чи  будуть готові продавати свій голос за жменьку гречки деякі громадяни - залежить результат всенародного референдуму.