Донецьк: фантасмагорія наших днів

Валентин Торба
17 декабря, 2014 среда
21:23

На окупованих територіях легко можна купити долар за курсом НБУ і каністру бензину за «доступною ціною»

Зустрічі з тими, хто залишився жити в так званій ЛНР, кого ти знав і хто тепер інколи приїздить до тебе в гості в Київ, інколи торкаються зовсім неочікуваних моментів і відкриттів. Виявляється, в цих людей можна купити долари. Більше того, за більш-менш прийнятним курсом. У Суходольську долар ходить за офіційним курсом столиці. Його легко (наголошую — легко!) можна придбати за 16 грн. На Донбасі, в якому біда з грошима, виявляється, можна купити іноземну валюту! Вона там є. Але її чомусь немає в Києві. Офіційний курс, встановлений Нацбанком, не влаштовує столичні банки та обмінники. Знайти готівковий долар не так просто (чорний ринок пропонує долар від 19 грн). Більше того, запит банків на валюту, як виявляється, не задовольняє сам Нацбанк. Виникає закономірне питання — а чи є вонаву Нацбанку? Для чого створюється штучний ажіотаж, та ще й в такий скрутний час? Що взагалі коїться, якщо у терористів валюта є, а у нас немає? І хіба тільки валюти? Війною виправдовується все. Скрута легко списується на події буремного сходу. От тільки в тій же «ЛНР», а саме — в Суходольську, можна наповнити бензобак за доступною ціною. Підкреслюю — доступною ціною. Так, вздовж дороги бензином торгують каністрами. Так, це бензин російський, контрабандний. Але факт залишається фактом. Звісно, як в самому Луганську, так і в інших містах Донбасу бензозаправки «віджаті», й ті, хто вчора бігав у подертих штанях, тепер ходять у коштовних костюмах, адже вони тепер «власники» цих заправок. Але це не виправдовує спекуляцію на українських ринках. Економіка існує за своїми органічними законами. При цьому без дисципліни, без жорсткого дотримання вимог у час війни, немислиме забезпечення, так би мовити, тилу. Особливо це торкається банківської сфери, яка довгі роки була єдиним життєздатним механізмом в країні.

Україна, яка начебто виробляла власну електроенергію із запасом, тепер закуповуватиме в Росії — агресора — 10% електроенергії для забезпечення, зокрема Донбасу струмом. Донбасу, який, звісно, не збирається за неї платити. Навпаки, в так званих республіках заявляють про під’єднання до російських енергомереж. Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин заявив про необхідність розпочати імпорт електроенергії з Росії. «Укренерго» 1 — 2 грудня почало відімкнення електроенергії на всій території країни через брак генерувальних потужностей. При планах розширити потужності деяких атомних станцій у нас відбулися позапланові відімкнення третього енергоблока Запорізької АЕС і призупинення, за зрозумілими причинами, імпорту вугілля з Росії на українські ТЕС. Постачання вугілля з Донбасу також ускладнено. У Суходольську та Краснодоні бойовики не зовсім розуміють, що робити далі. Існують настрої «все переграти заново». У самому Суходольську реально працюють лише два підприємства, які належать Ахметову. Так і виживають. По факту, на Донбасі ми маємо бардак із корупційних схем, грабежів, експропріації й повного нерозуміння, що буде далі. Згадані кілька ахметовських підприємств перевели працівників на триденний режим роботи. Звісно, зарплата, відповідно, зменшилась, і її не видають, а нараховують на банківські карти. Самі ж банки в «ЛНР» не працюють (тепер згадайте про доступний долар при повній відсутності банківської системи). Гроші знімають у банках Росії в рублях, потім обмінюють їх вже в Україні на гривні.

Голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв заявив, що припинення поставок газу на окуповані бойовиками території Донецької та Луганської областей не буде гуманним вчинком, і зазначив: «Фактично, з точки зору цієї людини, мабуть, це буде сигнал з України, що ми про вас забули зовсім, і газ вам відключили, мерзніть. Я не думаю, що це було б правильним і гуманним рішенням в цьому випадку». Коболєв вважає, що, відключивши газ жителям окупованих районів, Україна ще більше погіршить їм ситуацію. Не можна не погодитись із головою «Нафтобазу». Але залишається питання розрахунків. Хто платитиме? Ахметов? Чи Росія? У свою чергу Петро Порошенко 14 грудня на нараді з керівниками силового відомства височайше велів забезпечити жителів територій, що контролюються бандитами, теплом і струмом.

Порошенко звернув увагу на питання гуманітарної допомоги жителям Донбасу, забезпечення харчами та медикаментами українських громадян, які перебувають під окупацією. Слова «українські громадяни», на мою думку, ключові. Після деяких колишніх заяв прем’єра щодо нарахування пенсій, виникло багато запитань щодо прав саме українського громадянина. Нагадаю, Кабмін обмежив нарахування пенсій громадянам на окупованій території, зобов’язавши їх реєструватися поза зоною АТО. Люди зорієнтувалися швидко. Знайшлися ті, хто в тому ж Суходольську за 1000 грн виїздить у Старобільськ, і там реєструють пенсіонерів «пачками». На зміну огидному терміну «пенсійний туризм» прийшло ще одне ганебне явище — заробляння на пенсіонерах. Але ж людям якось треба виживати.

Президент підкреслив про необхідність посилити контроль за доставкою і розподілом української гуманітарної допомоги, щоб та не потрапила до рук бойовиків. При цьому в ході закритої наради під керівництвом ватажка «ЛНР» Ігоря Плотницького «контррозвідка «ЛНР» попередила про можливість «голодних бунтів» місцевого населення. Бойовики усвідомлюють це. Керівник групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук заявив, що, на думку «контррозвідників» — бойовиків, особливо погіршує ситуацію «непрозорий розподіл» гуманітарної допомоги, що надходить із Росії. Якщо бандити грабують російські гумконвої, то що буде з українськими? У цей же час знаменитий «гудящий» олігарх Рінат Ахметов вирішив надіслати своїм землякам «гуманітарну», але навіть тут ворони почали клювати один одного в око. 22 фури від Гуманітарного штабу Ахметова з харчами для жителів Донецької та Луганської областей залишалися «в полоні» у бійців батальйону «Дніпро-1». Нагадаємо, міліцейський добровольчий полк «Дніпро-1» підконтрольний іншому олігархові — Ігорю Коломойському. При цьому «Дніпро-1» пропустило до Донецька лише одну фуру — з манною крупою. «21 вантажівка з гуманітарною допомогою, що залишилась, добровольці не пропустили. Вантажівки повернуться на базу в Дніпропетровськ. Ті ж вантажівки ми, в присутності ЗМІ та міжнародних експертів, відкриємо, промоніторимо, закриємо і знову поїдемо до блок-посту на Богатирі. У вантажівках не було й не може бути алкоголю та цигарок», — заявила директор із комунікації компанії СКМ Наталя Ємченко. Семен Семенченко у свою чергу стурбовано написав у Facebook, що «з’явився тривожний сигнал про те, що продукти і речі із «гуманітарної допомоги» розпродаються через торгові мережі Донецька і йдуть на утримання ополченців»». Семенченко також додав: «За словами бійців полку Дніпро, були затримані машини з термобілизною та камуфляжем. Бійці «Дніпра» не збираються годувати терористів, поки ті не звільнять полонених».

КОМЕНТАР

 Сергій ЄРМIЛОВ, екс-міністр енергетики України:

— У Президента гроші є. От він, напевно, й заплатить за постачання газу та електроенергії для Донбасу.

Я от нещодавно дивився телепередачу на «5 каналі», в якій журналіст із Донецька розповідав, що у них в місті — «все в порядку»: електроенергію не вимикають, газ є, місто прибирають краще, ніж Київ, та ще й безкоштовно їжу роздають, цигарки та горілку... І взагалі, населення там живе добре, резюмував журналіст.

Тому я не знаю, про кого Президент хоче там ще краще піклуватися. І чи думає він, як це виглядає на тлі того, що на решті території України населенню електроенергію відключають щодня, і подають це як потребу економити.

Теги:
Киев
+12°C
  • Киев
  • Львов
  • Винница
  • Днепр
  • Донецк
  • Житомир
  • Запорожье
  • Ивано-Франковск
  • Кропивницкий
  • Луганск
  • Луцк
  • Николаев
  • Одесса
  • Полтава
  • Ровно
  • Сумы
  • Симферополь
  • Тернополь
  • Ужгород
  • Харьков
  • Херсон
  • Хмельницкий
  • Черкасси
  • Черновцы
  • Чернигов
  • USD 39.42
    Покупка 39.42
    Продажа 39.91
  • EUR
    Покупка 42.24
    Продажа 42.94
  • Актуальное
  • Важное